Pastelstreken

Mens- en dierportretten, wildlife-art

Droedelen? Niet onder werktijd! Of toch wel?

Droedelen… wat is dat eigenlijk? En waarom zou je er mee beginnen? Dat ga ik je vertellen in dit blog.

Iedereen, ja echt iedereen, kan droedelen (doodling in het Engels). Je zet je potlood of pen op een stuk papier en krabbelt wat in het wilde weg. Droedelen is een vorm van schetsen/tekenen doorgaans zonder duidelijk doel, terwijl je met je gedachten ergens anders bent. Het zijn krabbels die je maakt vanuit je onderbewuste.

Een vergadering? Een telefoongesprek? Een webinar waar geen eind aan lijkt te komen? Of heb je gewoon even ruimte in je hoofd nodig? Dat zijn voor mij allemaal momenten waarop mijn balpen spontaan opspringt om op mijn schrijfblok iets te gaan krabbelen. Koffiekopjes, appels, konijntjes, de kat van de buren. Het hoeft niet perfect. Mijn agenda en schriften op de middelbare school en de pabo stonden er vol mee en mijn aantekeningenblok op mijn werk kent ook al de nodige droedels, gevormd tijdens vergaderingen, webinars of telefoongesprekken. Ook mijn Pastelstrekenboekje zit vol met losse plaatjes. Soms komt er een idee voor een tekening uit, soms is het iets waar ik in gedachten mee bezig ben. Om eerlijk te zijn is het soms ook niet handig dat droedelen. Zo heb ik de neiging om plaatjes te tekenen middenin mijn planning, dat maakt het er niet overzichtelijker op…

Droedelen is gezond

Er wordt vaak gedacht dat droedelen een teken van desinteresse is en je dan dus niet zit op te letten, maar niks is minder waar.

Het is gebleken dat droedelen zelfs goed voor jou is én goed voor je werkgever/docent: omdat je droedelt onthoud je meer dan als je alleen luistert. Als je alleen luistert, is de kans groter dat je gedachten afdwalen of dat je gaat dagdromen. Droedelen vergt een bepaalde mate van hersenactiviteit, die je ‘erbij’ houdt. Je rechterhersenhelft wordt geactiveerd en het kan je helpen om je gedachten op een rijtje te krijgen. Droedelen werkt ook ontspannend, door het herhalen van lijnen en bewegingen kom je tot rust. Er is zelfs wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de positieve effecten van droedelen.

Al droedelend komt er van alles op papier te staan, van abstract tot herkenbare voorwerpen. Droedels kunnen worden verheven tot kunst. Er zijn mensen die er inmiddels goed hun geld mee kunnen verdienen. Meestal is hier sprake meer van spontane krabbels op je notitieblok, maar van een vooropgezet plan uitgewerkt met mooie materialen.

Jij kan het ook!

Voor veel mensen lijkt het moeilijk te zijn om de eerste potloodstrepen op papier te zetten. Het zit niet zo in onze cultuur om te blijven tekenen na de basisschoolleeftijd. Dus wil je weer gaan tekenen maar staart het witte papier je zo verwijtend aan? Begin dan met wat droedels. Droedelen is een leuke manier om je koudwatervrees te overwinnen. En het voordeel is: alles kan, niks is fout en je hoeft er niets voor te weten of kunnen.

Waarom ik mijn eerste blog schrijf over droedelen en niet over ‘Hoe teken je….?’ Omdat droedelen niets van je vraagt, niets is zo laagdrempelig als droedelen. Je hoeft geen verwachtingen waar te maken, zelfs niet die van jezelf. Het is meegaan met wat er uit jouw potlood vloeit en je ziet wel wat er van komt. Is het een voorwerp, prima, is het alleen een patroon, ook prima. Zelfs als je alleen maar krulletjes zet of een blaadje vol streepjes maakt. Alles is goed. Het gaat erom dat je plezier beleeft aan het bezig zijn met potlood en papier en niet alleen denkt aan het eindresultaat waar je naartoe wilt.

Het bovenstaande neemt niet weg dat ik met alle plezier ook ‘stap voor stap’ tekeningen met je zal delen in volgende blogs, maar eerst lekker simpel beginnen.

Wat heb je nodig:

In de basis (voor droedels die je tijdens een telefoongesprek maakt bijvoorbeeld) heb je niet meer nodig dan een potlood of een pen en een stuk papier. (en een momentje waarop je je gedachten even wilt laten stromen)

Geen potlood en papier tot je beschikking? Dat is geen reden om niet te droedelen. Dat kan zelfs op je telefoon! Zoek in je appstore naar doodle of sketch en je vindt er genoeg.

De volgende keer neem ik je mee in de basisvormen d1e bij het tekenen gebruikt worden, van droedelen naar tekenen dus.

Heb je een onderwerp wat je heel graag zou willen tekenen? Laat het me weten in een reactie hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.