Pastelstreken

Mens- en dierportretten, wildlife-art

De eerste Pastelstreken

‘Hee Saskia, hoe maak jij die mooie tekeningen? Ik zou wel graag een tekening willen van mijn kat. Ze is 20 en het zou leuk zijn haar op deze manier te vereeuwigen.’

Deze zin is de start geweest van Pastelstreken.

Als mijn collega mij destijds dit berichtje niet gestuurd had, had ik voorlopig nog geen stappen gezet op het ‘professionaliseren’ van mijn tekenwerk. Want ja, ik plaatste wel eens iets op facebook en de reacties waren wel enthousiast, maar hoe geloofwaardig is dat nu echt? Ik zag zelf echt nog wel de nodige verbeterpunten aan mijn tekenwerk en ben er altijd vanuit gegaan -en dat doe ik nog steeds-, dat anderen dat ook wel zien.

Dit speelde zich begin 2019 af. Ik was al even aan het rommelen met gewone potloden en pastelkrijt en de vraag was (gelukkig) naar een grafiettekening. Met pastelkrijt was het geen succes geworden denk ik. De foto die ik als referentie toegestuurd kreeg was van een prachtige lapjeskat. Mijn vaardigheden waren nog niet echt toereikend om al die verschillende kleuren in grijstinten om te zetten en er een mooi geheel van te maken. Ik was dus niet tevreden met het resultaat, ook niet bij de 2e en 3e poging.

Een avondje googelen leerde mij dat er heel mooie dierportretten gemaakt konden worden met pastelpotlood. De volgende dag kocht ik dus mijn eerste doos pastelpotloden en pastelmatpapier.  Met meer goede wil dan kennis van zaken ging ik daarmee aan de slag.

Mijn eerste tekening met pastelpotloden

Een vak apart, dat pastel…

Het was nog best een worsteling… puntenslijpen bijvoorbeeld is een vak apart bij pastelpotloden. Het heeft me heel wat afgebroken punten gekost voor ik maar eens ging zoeken naar informatie over hoe andere mensen dat voor elkaar kregen. Voor sommige merken blijk je helemaal geen puntenslijper te moeten gebruiken, daar snijd je het hout weg met een mesje en vijlt een punt aan je potlood met een stukje schuurpapier. Lekker middeleeuws voelt dat.

Na de eerste pasteltekening, zijn er nog vele gevolgd. Vooral voor mezelf, maar ook in opdracht. In mei 2019 heb ik een facebookpagina en instagram aangemaakt. In 2020 volgde deze website en sinds maart 2020 is Pastelstreken een ‘echt bedrijf(je)’.

Laten we voorop stellen dat ik nooit verwacht had om een bedrijf te kunnen maken van mijn tekenwerk toen ik de stoflagen van mijn potloden afblies 2 jaar geleden. Dat is ook zeker niet mijn doel geweest. En iedere stap de buitenwereld in vond ik en vind ik (en dat zal waarschijnlijk wel zo blijven) toch weer spannend.

“The journey of a thousand miles begins with a single step.” – Lao Tzu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.