Pastelstreken

Mens- en dierportretten, wildlife-art

10 Tips om beter te leren tekenen

Hoe leer je beter tekenen? Vooral door het heel veel te doen. Dat is eigenlijk wel de beste tip die ik je kan geven. Maar als je er graag nog meer wilt, lees dan deze blog over 10 tips om beter te leren tekenen.

1. Zorg voor goed materiaal

Een goed potlood met een scherpe punt, fijn papier, goede gum en puntenslijper zijn een goed begin. Maar houtskool, een fineliner, krijt, alles kan natuurlijk. Kies materiaal wat je aanspreekt en zorg voor papier wat hierbij past. Zorg ook dat je papier een beetje stevig is en niet te glad. Steviger papier maakt het gemakkelijker om foutjes te corrigeren en kreukt minder snel. Dat geeft een beter resultaat.

2. Oefen met het tekenen van lijnen en vormen

Kalk gewoon eens een papier vol met lijnen, cirkels, vierkanten. Dik, dun, groot, klein. Het helpt je om basisvormen goed in de vingers te krijgen.

3. Begin met schetsen van de basisvormen

Begin met schetsen van de basisvormen (cirkel, driehoek, vierkant, rechthoek) van het onderwerp dat je wilt tekenen. Zoek hiervoor naar live voorbeelden of grasduin op internet naar afbeeldingen die je aanspreken. Probeer de basisvormen te zien en uit te werken. Teken gerust 10 keer dezelfde vogel op een oefenblaadje om de vorm goed in je vingers te krijgen voordat je aan je ‘echte’ tekening begint.  Door eerst te schetsen onderzoek je welke stukjes je goed afgaan en wat je nog lastig vindt. Door vaker hetzelfde voorwerp te tekenen ontwikkel je de oog-hand coördinatie die nodig is voor de uiteindelijke tekening. Kijk bijvoorbeeld eens op mijn blog: lekker een appeltje – tekenen met basisvormen 1.

4. Wees niet bang om fouten te maken

Laat je perfectionisme los, geen enkele tekening is perfect in de ogen van de tekenaar. Het is jammer als je tekening mislukt, maar juist van wat er niet goed gegaan is leer je het meest. Is het fout gegaan, pak een gum of begin opnieuw.

5. Ontspan je en neem er de tijd voor

Tekenen is leuk. Hoe relaxter jij bent, hoe beter het gaat. Eerst losjes schetsen, met je potlood zoeken naar de juiste lijnen en veel fouten maken. Dat hoort erbij en je leert er heel veel van. En neem de tijd voor je tekening. Haastige tekeningen worden over het algemeen niet de grootste kunststukken. Dat betekent niet dat je nou altijd 15 uur met een tekening bezig hoeft te zijn, maar wel dat je er met aandacht en geduld voor gaat zitten.

6. Gebruik eens ander materiaal

Als je altijd met potlood tekent, probeer dan nu eens met inkt of krijt. Je bent dan weer even een beginner en dat helpt te om nieuwe dingen te ontdekken.

7. Maak een tekening zonder onderbreking

Laat je potlood niet los gaan van het papier, gewoon doorgaan met tekenen, zodat het 1 lange lijn wordt. Dat kan heel simpel en herkenbaar zijn, maar je kan er ook een heel complex geheel van maken.

8. Teken zonder op je papier te kijken

Er komt dan vast iets raars uit, maar dat geeft niks. Dit is heel waardevol voor de perfectionisten. Gewoon maar wat doen en wel zien wat het eindresultaat wordt. Er is ook hier geen goed of fout. Het lijkt ergens op of het lijkt nergens op…

9. Teken eens iets van iemand anders na

Je kijkt door de ogen van een ander en dat is heel leerzaam.

Vincent van Gogh – Starry Sky. Abeelding van Pixabay

10. Teken elke dag, al is het maar 10 minuten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.