Pastelstreken

Mens- en dierportretten, wildlife-art

Over dikhuiden en dunne potloodlijnen – deel 1

‘Waarom een olifant? Dat is toch heel moeilijk?’, denk je nu misschien. Nou eigenlijk omdat het tekenen van een olifant best eenvoudig is. Het dier is ook al snel heel herkenbaar, wat best prettig is.

Een van de eerste dieren die ik getekend heb, (en ooit gepost op facebook) was een olifant.

Dit onderwerp heb ik in 2 delen opgesplitst omdat het anders een veel te lang stuk wordt. In het eerste deel gaat het om de basisvorm van de olifant. In het tweede blog ga ik in op het aangeven van kleur en diepte in je tekening.

Wat heb je nodig:

  • Potlood HB en 2B
  • Tekenpapier en een paar losse oefenblaadjes
  • Gum

Waarom ik deze keer wel gekozen heb voor tekenpapier? Omdat je bij deze olifant wel lijntjes weg moet gummen straks. Daarbij komt, als je hem verder wilt uitwerken, dat het prettig is als je veel laagjes aan kunt brengen, wat op tekenpapier echt veel beter gaat.

De basis

Iedere olifant heeft een stevige basis en als je gaat tekenen moet je niet bang zijn voor logge poten en een zwaar lijf om te tekenen. Een olifant is nu eenmaal geen heel elegant dier. Wel heel lichtvoetig, maar dat doet voor de tekening verder niet ter zake.

Het is als je gaat tekenen altijd lekker om eerst even te schetsen om de vormen te voelen en uit te proberen. Het helpt je om grip te krijgen op de punten die je lastig vindt. Daarvoor gebruik je dus de oefenblaadjes.

Als voorbeeld heb ik een foto gebruikt van Zoë Reeve (via Unsplash)

Het gebruiken van een foto is heel handig om de maten en verhoudingen van je onderwerp te zien en tijdens het tekenen te controleren.

Deze foto was erg donker van zichzelf, dus met een filter op mijn laptop heb ik deze wat lichter gemaakt, dan zie je de schaduwen en details beter.

Als eerste zoeken we de basisvormen in deze olifant. De kop bestaat uit een rechthoek. De oren zijn een rechthoek en een driehoek.

Teken deze vormen op een oefenblaadje.

Schets licht, geen zware lijnen!

De ogen bevinden zich ongeveer halverwege de kop, teken daar een lijntje zodat je straks nog weet waar ze moeten komen.

De slurf bestaat uit een driehoek, die onderaan de rechthoek begint. Daar halverwege overheen een smalle rechthoek, dan nog een smalle rechthoek, maar met een kleine afbuiging naar rechts en het einde van de slurf lijkt een rondje.

Met een beetje fantasie kan je hier al best een soort robot-olifant in zien.

Als dit je al ingewikkeld genoeg lijkt, houdt het dan bij alleen de kop tekenen. Het lijf kan altijd later nog.

Nu het lijf, daar heb ik een ander blaadje voor gepakt. Begin met een cirkel voor het lijf. Belangrijk is dat je tekent wat je ziet, niet wat je weet over een olifantenlijf.

Teken daaronder 2 rechthoeken voor de poten. Ze mogen wel een beetje naar binnen wijken.

Probeer nu deze vormen met elkaar te combineren. Teken eerst de basisvormen van de kop, teken daar het lijf onder. De bovenkant van de cirkel komt tot ongeveer halverwege de rechthoek van de kop (waar je net al een lijntje had getekend!)

Voeg nog 2 kleine rechthoekjes toe aan de onderste hoeken van de kop

Het ziet er nu heel warrig uit, maar dat gaat goed komen.

Voor de duidelijkheid heb ik in het volgende voorbeeld de basisvormen in rood neergezet en de uitwerking met grijs voorgedaan. Probeer de lijnen te volgen. De bovenkant van de kop wat ronder, de oren wat zachter. Zie je dat stukje tussen de kop en de aanzet van de slagtanden smaller is?

De slurf loopt wat smaller uit, maar maak hem niet te dun. Vergeet niet de slagtanden ook te tekenen.

Werk nu het lijf en de poten uit. Zoals je ziet staat bij mijn schets de rechterpoot te recht naar beneden. Dit is een mooi moment om te bepalen wat de goede richting is.

Oefen een paar keer het uitwerken van de kop en het lijf, tot het goed voelt.

Tijd om aan de echte tekening te gaan werken!

Neem je tekenpapier en je HB potlood en zet nog een keer de basisvorm in schets op en werk deze uit. Denk eraan dat je licht blijft werken. Niet duwen op je potlood.

Als je de olifant weer hebt getekend, is het handig alle overbodige lijnen voorzichtig weg te gummen. Dit zou ongeveer het verwachte resultaat zijn. Duidelijk een olifant, toch?

Om een klein beetje diepte aan te brengen kan je met je HB en 2B-potlood wat schaduwen aanbrengen. Ik heb dat op het voorbeeld met rood gedaan om aan te duiden waar ze zitten: Bij de oren, de buik, de poten, de onderkant van de slagtanden en de slurf.

Met een paar lijntjes over de kop, niet teveel, heb je al een basis voor alle plooien en vouwen die er te vinden zijn op een olifantenkop.

Zet een streepje onder de poten, anders zweeft je olifant, wat niet zo past bij zijn omvang.

Tot zover dit blog over het tekenen van een olifant.

Lijkt het al een beetje?

Nog niet uitgetekend? Binnenkort deel 2 voor de uitwerking van de huid, licht en schaduw.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.