Pastelstreken

Mens- en dierportretten, wildlife-art

Over dikhuiden en dunne potloodlijnen – deel 2

Dit is het vervolg op mijn vorige blog, over het tekenen van een olifant.

In dit blog zal ik ingaan op het aanbrengen van kleur en structuur in je olifant. Het is belangrijk je te realiseren dat dit flink wat tijd kost. Ik denk dat ik zelf een uur of 4 bezig ben geweest met het opzetten en ‘inkleuren’ van de olifant. Geduld is hierbij een schone zaak.

Wat heb je nodig

  • Potlood 2H, HB en 4B
  • Doezelaar (gebruik een wattenstaafje als je geen doezelaar hebt)
  • Gum, liefst een kneedgum. Heb je die niet knip dan een klein stukje van een andere gum af, voor de details.
  • Puntenslijper
  • Extra stukje papier om onder je hand te leggen
  • De referentiefoto van de vorige keer

Waar begin je?

Zelf werk ik bij voorkeur van links naar rechts en van boven naar beneden. Dit om uitvegen van je tekenwerk te voorkomen.  Ben je linkshandig, begin dan liever met het rechteroor dan met het linker. Het is bijna onvermijdelijk dat je op een gegeven moment met je hand over een al eerder getekend stuk heen gaat.

Leg een extra stuk papier op de tekening onder je hand, zo beperk je het uitvegen enorm.

Je kan iedere stap die ik hieronder beschrijf eerst rustig doornemen en eventueel oefenen op een apart blaadje als je dat fijn vindt.

Het eerste oor

Ik ben begonnen met mijn lichtste potlood, de 2H, daarmee heb ik een paar dunne lagen aangebracht. Kruiselings over elkaar. Een laagje van links naar rechts, van rechts naar links, van boven naar beneden etc.

Let erop dat je niet met de punt van je potlood kleurt, maar de zijkant van de punt gebruikt om over het papier te ‘aaien’.

Dit laagje kan je luchtig uitvegen met je doezelaar, zo verdwijnen eventuele scherpe lijntjes. (afb 1)

Neem nu je HB potlood. Breng wat donkere plekken aan dicht bij de aanzet van de kop en let erop dat je een lichtere plek laat aan de bovenkant van het oor. (afb 2)

Met je 4B maak je nu de schaduwen en wat lijntje in het door nog wat donkerder. Let er goed op dat je geen harde lijnen maakt!

Met je gum maak je de streepjes naast de donkere lijnen lichter. Nu ga je weer doezelen, heel voorzichtig, anders wordt het weer 1 grijze massa. Als het nodig is kan je de lichte plekken opnieuw licht maken na het doezelen door opnieuw even je gum te gebruiken. (Afb 3)

De kop

Het is handig om eerst wat hulplijnen aan te brengen om het model van de kop goed te gaan zien en te weten waar de bergen en dalen zich bevinden. Let op de aanzet van de slurf en de groeven boven de ogen. Het hoeft allemaal niet perfect symmetrisch. Een beetje scheef is wel zo natuurlijk. (Afb 4)

Net als bij het oor breng je ook op de kop eerst een paar dunne laagjes aan met je H2 potlood, dan weer doezelen. Breng de schaduw aan met je HB potlood. Dit doe je nog steeds in dunne lagen, maar je mag natuurlijk wel wat contrast zien. (Afb 5)

Weer voorzichtig een beetje uitvegen en dan met 4B (scherpe punt) kan je het oog aanbrengen en wat lijnen rondom het oog. Ook bij deze lijnen hoef je nauwelijks druk te zetten op je potlood. Houdt het luchtig. (Afb 6)

Met je gum licht je de strookjes tussen de lijnen op. Niet te hard gummen, het hoeft niet weer wit te worden. 

Zo werk je van de ene kant van de kop naar de andere. (Afb 7)

De slurf lijkt uit een soort ongelijkmatige ruitpatroontjes te bestaan.  Zelf zet ik altijd eerst de horizontale lijnen op. Dat hoeft allemaal niet gelijkmatig en recht, daar mag best een hapering of en bochtje in zitten. Daaroverheen de verticale lijntjes. Deze zijn nog wat kronkeliger en worden vaker onderbroken dan de horizontale lijnen.

Het lastig van de vierkantjes is, dat je geen harde hoeken wilt in je tekening. Je kan ieder vakje apart een beetje afronden met je potlood. Een beetje doezelen en daarna met je gum een aantal hokjes voorzichtig oplichten. Dat geeft al een heel goed effect. (Afb 8)

De rest van de slurf laten we verder nog even met rust.

Het lijf en de poot aan de linkerkant.

De werkwijze is vrijwel hetzelfde: eerst breng je een paar lagen aan met je 2H potlood. Breng de schaduw achter het oor, op de achterpoot, de onderbuik en onderaan de voorpoot vast aan met HB. Het 4B potlood heb je eigenlijk alleen nodig voor de buik en achterpoot en helemaal onderaan de voorpoot. Breng ook weer lijnen aan met 4B voor de huidplooien en licht de huid boven de lijnen op met je gum. Boven: want de lichte stukken veroorzaken de schaduw eronder. Heel voorzichtig doezelen.

De slurf

Nu ga je de slurf uitwerken. Leuk om te doen, maar ook tijdrovend.

Als eerste weer een paar dunne laagjes aanbrengen met je 2H potlood en licht doezelen. Dan met je 4B potlood een rij rondjes aanbrengen aan de onderzijde van de slurf. (Afb 10)

In de bocht van de slurf breng je met je HB-potlood wat meer kleur aan, hier zitten straks veel plooien in de huid en dat betekent ook: veel schaduw. (Afb 11) Vervolgens maak je langs de hele slurf een golflijntje. Dit geeft houvast aan de plooien die je straks tekent. (afb 12)

Nu komt eigenlijk het lastigste stukje: De plooien en lijnen op de slurf. Het bestaat uit een proces van lijntjes aanbrengen, doezelen, lijntjes aanbrengen, doezelen en met je gum kleine stukjes (blokjes) oplichten. Probeer iig te zorgen dat de randjes niet te hard en gelijkmatig worden. Het blijft tenslotte huid, hoe dik ook.

Het grootste deel van je olifant staat erop! Nu kan je door met het rechteroor (Afb 16), de rechterslagtand (Afb 17) en de rechterpoot (Afb 18), waarbij de werkwijze hetzelfde is als aan de linkerkant.

Daar is je olifant!

Is hij nog niet helemaal geworden zoals je bedacht had? Dat geeft niks. Met oefening en geduld kan je veel leren. Ter illustratie mijn eerste olifant (in 2019) en mijn nieuwste (2021) naast elkaar.

Ik hoop dat je het leuk vond om deze olifant te tekenen. Hij was best pittig denk ik. Wat zou je een volgende keer willen tekenen? Een dier, een bloem, een mens? Ik hoor het graag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.