Pastelstreken

Mens- en dierportretten, wildlife-art

Een vogeltje tekenen in 6 simpele stappen

Een vogeltje tekenen is vrij eenvoudig. Waar de olifant uit mijn vorige blog voor de wat meer gevorderde tekenaar was, kan je deze ook prima uitvoeren als je nog nooit getekend hebt.

Wat heb je nodig?

  • Potlood 2H en HB. Eventueel een 4B voor donkere veren
  • Gum
  • Tekenpapier, formaat A5 is ruim voldoende

Ook voor het tekenen van een vogel beginnen we met de basisvorm cirkel, met daarbij een wat kleiner cirkeltje. Afb 1.

Deze cirkels verbind je met 2 lijnen aan elkaar. De kop van een vogel loopt in een vrijwel rechte lijn naar het lijf. Veel mensen willen graag een soort nek-knikje tekenen, maar dat is niet wat je ziet als je echt naar een vogeltje kijkt. Afb 2.

De oogjes staan vaak iets boven het midden van de kop, maar niet te hoog. De snavel (een driehoekje) zit vaak iets onder de ooghoogte. Afb 3.

Plaats de vleugels: de onderkant van de vleugel komt (bij deze vogel) qua hoogte aan de onderzijde van het lijf uit. In het verlengde van de vleugel, teken je ook de staart. Afb 4.

Een vogel heeft ook billen, als je die vergeet ziet het er best wonderlijk uit. Vaak is het maar een klein randje wat aan de onderkant begint en verdwijnt tussen de vleugels. Afb 5.

Tijd om de pootjes eronder te zetten. Plaats ze niet recht naar beneden, maar een beetje schuin. Gum al je hulplijntjes weg. Afb 6

De basis is klaar!

Nu kan je, als je dat wilt, wat meer vorm in je tekening aanbrengen, door te spelen met lichte en donkere tinten. Ik heb er een pimpelmeesje van gemaakt in grijstinten. Als je toevallig kleurpotloden hebt, is het ook wel heel leuk om een beetje kleur aan te brengen.

Eerst breng je op het hele vogeltje een dun laagje aan met je 2H, die je een klein beetje doezelt (uitveegt). Met HB breng je wat meer kleur aan bovenop de kop en op het gebied van de nek tot de staart. Om te zorgen dat het er straks een beetje ‘echt’ uitziet kan het heel erg helpen om een plaatje op internet te zoeken en goed te kijken naar hoe de vleugels over de rug vallen en welke veren je dan echt ziet.

Op de lichte delen van de kop en het lijf breng je met een paar zachte streepjes de suggestie van veertjes aan, maak de onderkant van de buik ook iets donkerder.

Met je 4B-potlood teken je nog wat lijntjes op de kop in de donkere veertjes. Niet al te recht en strak, het zijn geen stekeltjes… Een pimpelmeesje heeft ook een soort masker en kraag, die kan je ook intekenen met je 4B potlood, weer met kleine zachte streepjes.

Nu nog wat donkerdere strepen op de vleugels en de staart en een paar kleine lijntjes bij de pootjes.

Takje eronder om je vogeltje op te laten zitten en klaar ben je!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.