Pastelstreken

There's beauty in stripes
There's beauty in stripes
Pastelstreken
mens- en dier portretten

originelen en opdrachten
Pastelstreken
mens- en dier portretten

originelen en opdrachten

Naaldviltpakketjes - een kiekeboemuisje maken

Een aantal dagen geleden heb ik voor het eerst wat naaldviltpakketjes toegevoegd aan de website. 2 Pakketjes, samengesteld voor beginnende vilters. In het pakketje vind je een uitgebreide handleiding, meet heel veel foto’s en de wol die je nodig hebt om het pakketje te maken. Er is een pakketje voor het maken van pompoenen (in 2 kleurstijlen) en een pakketje voor het maken van paddenstoelen.

In de pakketjes heb ik heel bewust geen viltmatje en/of viltnaalden toegevoegd, omdat, als je meerdere pakketjes koopt, je dan ook met een berg viltmatjes en naalden opgescheept zit. En zeker de matjes gaan een behoorlijke tijd mee.

Heb je geen viltmatje of viltnaalden in huis, dan kan je in de shop een startsetje bestellen.

Een kiekeboemuisje vilten

Het maken van een kiekeboe-muisje is supersimpel. Een leuk project voor een beginnende vilt(st)er. 

Je kunt er van alles mee doen: Bij mij is er 1 in de gang op de lambrizering geplakt, maar je kan ze ook toevoegen aan andere viltprojecten, zoals bv de diy pompoenpakketjes (dan wel de grootste pompoen maken, anders is het erg priegelen).

Het moeilijkste onderdeel van het maken van dit muisje is het vilten van de vingertjes. Maar als je dit nog een stapje te ver gaat, een klein bolletje in huidskleurige wol werkt ook prima. Of je laat hem gewoon helemaal weg, dat is natuurlijk ook mogelijk. Ik zou zeggen: kijk gewoon hoe ver je komt!

Tips voor het vilten

  1. Viltnaalden zijn heel scherp, probeer je vingers niet mee te prikken (een doosje pleisters bij de hand houden als je net begint, is best handig)
  2. Er bestaan ook vingerbeschermers van leer. Ik heb ze niet, want ik kan er niet goed mee werken, maaer zijn mensen die er heel blij van worden
  3. Vanwege de scherpe naalden: Zelf zou ik kinderen onder de 10 jaar niet laten vilten en daarna nog steeds alleen maar onder toezicht van een volwassene
  4. Probeer je naald altijd recht in de wol te prikken. Je kan de naalden niet buigen, ook niet een klein beetje, want dan bestaat je ene naald opeens uit 2 delen…
  5. Het is niet nodig om hard te steken of duwen. licht prikken werkt minstens zo goed en kost veel minder energie, gebroken naalden en bloedbaden als je per ongeluk wel je vinger meevilt.

Wat heb je nodig:

  • 1 gram wol in muizenkleur (grijs, bruin, wit, wat jij wilt)
  • 1 gram roze wol voor de oortjes, neus en handje
  • 2 zwarte kraaltjes (3mm) voor de ogen + naald en draad (of een klein beetje zwarte wol)
  • Een heel klein beetje bruine wol voor de mond
 

Verder:

  • Een stukje karton en wat zwart vilt of zwarte verf
  • Viltmatje (of schuursponsje, werkt ook)
  • Een viltnaald, niet te grof. Ik gebruik zelf het liefst 40g.

Neem een niet al te groot stuk van de kleur die je je muisje wilt geven. Ik heb hier gekozen voor lichtbruin. 

Trek voorzichtig aan één kant van de wol, zodat er een soort puntvorm ontstaat.

Nu ga je de wol oprollen. Rol zo strak mogelijk. Hoe minder lucht er tussen je wol achterblijft, hoe minder je hoeft te prikken met de viltnaald.

Probeer aan 1 kant het ‘puntje er een beetje in te houden en maak het rolletje aan de andere kant wat dikker. Vouw uitstekende plukken wol aan de dikke kant verder naar binnen. (dit vasthouden vergt wat oefening, ik laat het ook wel eens per ongeluk op dit punt uit mijn vingers glippen. Gewoon opnieuw beginnen!

Uiteindelijk ziet het er dan ongeveer zo uit.

Nu is het tijd om je viltnaald te pakken. Prik er voorzichtig mee in je muizenhoofd. Ik prik eerst altijd op een paar plekken rondom zodat de wol niet direct meer loslaat en ga dan verder met de rest dichtprikken. Kijk uit voor je vingers!!! Zeker omdat dit een klein viltwerkje is, loop je het risico om in je vingers te prikken. En vilnaalden zijn heel scherp… Daarom: voorzichtig prikken en vooral niet duwen of steken.

Na een tijdje prikken ziet het hoofdje er dan ongeveer zo uit. je kan eventueel een plukje extra wol boven op het kopje plaatsen voor een beetje extra vorm. 

De neus: Hiervoor neem je een miniem plukje roze wol en rolt dat tussen je vingers tot een balletje.

Plaats het balletje op de plek waar de neus moet komen en prik het voorzichtig vast. Prik vooral aan de buitenranden, anders wordt je bolletje weer plat. 

Neem nu een heel smal plukje bruine wol en rol het tussen je vingers tot een draadje.

Prik dit draadje in het midden vast aan de onderkant van het neusje. Vouw 1 kant naar boven langs de neus en prik dit vast. De andere kant vouw je eerst een stukje recht naar beneden en dan naar de zijkantt, als een mondje.

Is dit je veel te veel gepriegel, doe het dan gewoon niet. Muis kan prima zonder mondje.

Met een 2e draadje maak je nu de andere kant van de neus en mond.

Bepaal de plaats van de ogen. Ik steek er meestal even 2 knopspelden in om te zien of de plek die ik bedacht heb er A: wel leuk uitziet, B, of beide ogen even hoog en even ver geplaatst zijn. Al heeft scheef soms ook best zijn charme.

Als je de oogjes met kralen maakt: hecht je draad dan aan (en af) aan de achterkant van het kopje. Steek de naalden vanaf de achterkant naar de plek van de ogen, kraal eraan en terugsteken. Draad goed straktrekken. Herhaal dit een paar keer voor beide kanten (kraal eraan niet, maar wel erdoorheen steken)

Maak je de ogen van wol, rol dan 2 even grote bolletjes zwarte wol tussen je vingers en prik ze op de goede plek stevig vast. 

Pak 2 evengrote plukjes roze wol en leg ze op je viltmatje, naast elkaar.

Prik met de naald tot de losse wol een soort lapje wordt. Let er wel op dat je de wol regelmatig voorzichtig lostrekt van je viltmatje en het lapje omdraait om ook vanaf de andere kant te vilten. Doe dit tot je lapjes een beetje stevig aan beginnen te voelen. Aan alle kanten blijven nog pluizen wol uitsteken.

Herhaal dit voor het 2e oor.

Vouw nu aan drie kanten de losse pluizen naar binnen en prik ze vast. aan 1 kant blijft het oor pluizig. 

Herhaal dit voor het tweede oor. 

Vouw het oortje een beetje dubbel (aan de pluizige kant) en prik op een paar plekken een beetje vast.

Plaats de oren nu op het kopje. prik ze eventueel eerst vast met spelden om de juiste plaats te bepalen voor je ze vastprikt met de viltnaald. Vouw de pluizen van de oren zoveel mogelijk naar het achterhoofd en probeer ze weg te prikken in de aanhechtingsplek van het oor. 

Herhaal dit voor het tweede oor.

Je muizenkopje is klaar! Is ie niet lief geworden?

In het volgende blog het vervolg van deze kleine muis!