Pastelstreken

There's beauty in stripes
There's beauty in stripes
Pastelstreken
mens- en dier portretten

originelen en opdrachten
Pastelstreken
mens- en dier portretten

originelen en opdrachten

Kiekeboe-muisje deel 2

Dit is het vervolg op het kiekeboe-muisje van 13 september 2023. In deel 1 heb je het kopje gevilt. in deel 2 zal ik uitleggen hoe je een klein handje mét vingertjes kunt vilten. Dit is echt priegelwerk en vergt wat geduld en vooral oefening. 

Zie je die vingertjes niet zo zitten? Maak dan van de roze wol een klein bolletje en prik het voorzichtig vast. Het hoeft niet allemaal supergedetailleerd te zijn! 

Ook zal ik een korte beschrijving geven hoe je het muizenhoofd kunt bevestigen aan bv een pompoen (of iets anders wat je gevilt hebt), kunt gebruiken als broche of als grappig elementje in je huis. 

Wat heb je nodig:

 • je muizenkopje
 • viltnaalden
 • viltmat
 • roze wol

 

En afhankelijk van wat je ermee wilt doen:

 1. een stukje karton en zwart papier of zwarte verf, evt naaigaren en naald
 2. een stukje zwart vilt en een brochespeld, naaigaren, naald
 3. een gevilte pompoen/appel/paddenstoel/huis of wat je dan ook maar leuk vindt, donkerbruine wol

Neem een heel klein beetje wol voor een vingertje. 

Rol dit tussen je vingers heen en weer tot een klein slangetje

Vouw het slangetje dubbel

Nu prik je voorzicht met je viltnaald in het slangetje, over de hele lengte. Houdt de kant die je niet dubbelgevouwen hebt wat pluizig. Trek het vingertje los van je viltmat, draai het om en prik weer over de hele lengte. Herhaal dit tot het vingertje min of meer stevig aanvoelt. 

Zo maak je 4 vingertjes (of 8, als je hem 2 handjes wilt geven)

Even een kleine check op de juiste maat

Leg de vingertjes dicht tegen elkaar aan op je viltmat en prik ze aan elkaar vast, op de plek waar de handpalm/rug begint. Losmaken van je matje, omdraaien en nog een keer vilten. Herhalen tot de vingertjes goed aan elkaar vast blijven zitten. 

laat aan de polskant wat losse pluizen hangen.

Gelukt? Goed gedaan!

Toepassingen

Optie 1: als decoratie-element op bv een plint.

 1. Knip uit het karton een halfrond poortje, van ongeveer 3,5 cm breed en 5 cm hoog
 2. schilder dit poortje zwart of plak het vilt erop
 3. Plak het hoofje en het handje erop.

Als je vilt gebruikt, kan je er ook voor kiezen het muisje erop vast te naaien en daarna pas het vilt op het karton te plakken.

Optie 2: Als broche

 1. Knip uit het vilt een rondje, stervorm, vierkant, of wat je ook maar leuk vindt. Als het maar groot genoeg is om het kopje op te plaatsen.
 2. Naai het muizenhoofd en handje vast op het vilt. Goed afhechten.
 3. Draai het vilt nu om en bevestig de brochespeld. Dat kan met naaigaren, maar als je een ‘plakspeld’ hebt kan je hiervoor ook een goede lijm gebruiken. Zelf vindt ik lijmen altijd wat minder stevig dan vastnaaien, maar beiden zijn mogelijk.

Opspelden maar en steel de show!

Optie 3:

Hiervoor gebruik je als basis een al eerder gevilt voorwerp, bijvoorbeeld de grootste pompoen uit het naaldviltpakketje van Pastelstreken.

Prik een flinke deuk aan 1 kant van je pompoen. Hij mag echt wel een beetje diep zijn voor het leukste effect.

Vul de deuk op met donkerbruine wol

Prik dit stevig vast

Kijk even of het ‘gat’ groot genoeg is voor je muizenhoofd. Maak het anders wat groter. Vilt ook een beetje naar de randjes van de deuk toe. 

Plaats het kopje en vilt het stevig vast aan de ondergrond. Deze keer kan je wel iets meer en wat dieper ‘steken’ met de naald. Steek door de basis van het hoofdje heen in de (in mijn geval) pompoen. Doe dit tot het goed stevig vastzit. 

Plaats nu het handje. Steek de pluizen aan de polskant eerst goed vast in de wol. en vouw daarna de vingertje een beetje naar binnen. Prik de vingertopjes ook vast. 

Daar is je kiekeboe muisje!

Vind je het nou toch een beetje ingewikkeld om dit zomaar zelf uit te gaan proberen? Neem dan gerust even contact op via het contactformulier of stuur een mailtje naar info@pastelstreken.com. Ik informeer je graag over de mogelijkheden voor een cursus of workshop!